Rim in moji posebni špageti carbonara

Eno najlepših evropskih mest je zame prav gotovo Rim. Stare mogočne zgradbe, ulice in trgi nabiti z godovino in predvsem prijetni in zgovorni ljudje so zame, ki obožujem italijanski jezik in italijo, nekaj najlepšega.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poznavalci in ljubitelji Rima mogoče poznate eno najbolj značilnih in simboličnih uličic, Vicolo della Scrofa. Ravno v gostilnici, ki se nahaja v tej ulici je bila daljnega leta 1944 skuhana prva carbonara. Zgodba pripoveduje, da je prva carbonara nastala iz sestavin, ki so bile takrat slučajno na razpolago ameriškim vojakom in domišljije italijasnkega kuharja, ki jih je uporabil. Rezultat je bil presenetjivo dober, glede na uporabljene sestavine. Od takrat so nastale številne različice okusnih špagetov carbonara. Nekateri recepti so brez popra, drugi z enim rumenjakom na osebo, spet tretji dodajo dodatno celo jajce. Nekateri prisegajo na panceto, drugi uporabijo slanino. Vsem receptom je skupno to, da je carbonara pripravljena v nekaj minutah. Medtem, ko kuhate špagete je pripravljena omaka. Carbonaro delam po spodaj zapisanem receptu, ki je po mojem mnenju najboljši. Danes sem mu dodala še tartufato in malo oljčnega olja s tartufi in tako naredila nov zanimiv recept za posebne priložnosti in razvajanje gostov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sestavine za 2 osebi:

  • 250 g špagetov (n. 1 ali 3)
  • 120 g slanine ali pancete
  • 4 večji rumenjaki
  • 60 g naribanega ovčjega parmezana ali navadnega parmezana
  • sol, (črn poper)
  • običajnemu receptu sem dodala še 80 g tartufate in nekaj oljčnega olja s tartufi

Oglejte si pripravo.

Slanino ali panceto zrežete na manjše kocke ali trakce in jih na zmernem ognju pražite v teflonski ponvi, da se lepo zasteklenijo. Med tem zmešate v posodi rumenjake, večino parmezana in tartufato. Med kuhanjem špagetov (točno toliko min., kot piše na embalaži) vzamete 2 žlici slane vode od kuhanja in jih dodate rumenjakom in siru. Ko so špageti kuhani jih dodate v ponev s slanino in prelijete z rumenjaki. Vse dobro premešate brez kuhanja. V kolikor so špageti preveč suhi lahko dodate še nekaj vode, ki ste jo prihranili pri kuhanju špagetov. Krožnik posujete s preostalim parmezanom in nekaj kapljic oljčnega olja s tartufi. Solite lahko samo vodo v kateri kuhate špagete. Poper v tem recepu nisem uporabila. Če delate navadno carbonaro brez tartufov, dodate k jajcem črn mler poper.

To pa je slastno in lepo diši. Dober tek vam želi Njami mami.

P2240026.JPG

P2240030

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s