Njami jurčkova juha

V mrzlih zimskih dneh se nam priležejo jedi na žlico, razne juhice in mineštrice. Pri nas so goste juhe samostojna jed. Velik krožnik mineštre, malo kisle smetane in popečen črni kruh z oljčnim oljem je dovolj nasiten za kosilo ali večerjo. Na blogu smo že kuhali vse od kostne juhe, “kuhne” ali ječmenke, jote do mineštre. Skuhali bomo še ječmenko s kislo repo, “bujto” zelje, juho z lečo in še kaj. Danes je zagotovo dober dan za najboljšo jurčkovo juho.

Obožujem jurčke. Kot ste najbrž že opazili je cel kup mojih receptov z jurčki. Pekli smo lazanjo z jurčki, tartufi in pršutom, skuhali njoke z jurčkovo omako, slastne mošnjičke z jurčki, tartufi in pršutom, domače torteline in ravijole polnjene z jurčki in še kaj bi se našlo. Sosedje, ki se ne bojijo medvedov iz naših okoliških gozdov in so pridni gobarji že dobro vedo, kako zelo se razveselim vsakega jurčka. Letošnja zaloga v zamrzovalniku je kar velika in mi pridno uporabljamo ta čudoviti plod narave.

Tako je bil mrzel dan, kot nalašč za dišečo jurčkovo juhico. V njej je pristalo le nekaj sestavin:

  • 500 g svežih ali zamrznjenih jurčkov (lahko še ostale gobe)
  • 3 krompirji
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • kisla smetana
  • oljčno olje
  • zelenjavna bio jušna kocka ali jušna osnova
  • sol, poper
  • peteršilj

Jurčke nikoli ne peremo. V primeru, da so zelo blatni jih zelo na hitro splaknemo pod mrzlo vodo. Zemljo na rahlo odstranimo z nožem in jih skrtačimo s čopičem. Narežemo jih na poljubno velike koščke oz. rezinice. Pred zamrzovanjem jih samo očistimo in narežemo.

Čebulo in česen dobro sesekljamo in prepražimo na oljčnem olju. Česen vedno dodamo nekoliko kasneje, da se ne zažge in tako dobi grenak okus. Ko je vse dobro prepraženo, dodamo jurčke in nadaljujemo s praženjem. Posebej skuhamo dva krompirja, ki ju pretlačimo in dodamo za zgostitev. Ni potrebno uporabljati moke za gostitev. Tretji krompir narežemo na manjše koščke in ga dodamo v juho. Lahko naribamo ali na drobno sesekljamo korenček. Juho zalijemo z litrom vode in bio zelenjavno kocko ali juho. Po okusu dodamo še sol, poper in kuhamo še približno 20 minut. Juhi na koncu dodamo velik ščepec sesekljanega peteršilja in kislo smetano po okusu. Gostoto juhe prilagodimo svojemu okusu. Zraven posrezemo v pečici popečen kruh pokapljan z oljčnim oljem.

Uživajte z omamni aromi jurčkov in dober tek.

P2230795P2230798

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s