Hitri & zdravi čičerikini burgerji

ceci-cotti

Današnji hitri življenski ritmem zahteva hitre obroke. Med hitenjem in zagnanostjo pozabimo na zdrave, doma pripravljene obroke in se prehranjujemo s hitro prehrano, sendviči in obroki iz menz in restavracij.

Popolnoma razumljivo je, da so današnji dnevi prekratki. Prihod iz službe, popoldanske dejavnosti, taxi razvažanja otrok, druge obveznosti in vsi bi radi večerjo na mizo še preden vržemo iz sebe bundo in rokavice. Hrana, ki jo lahko pripravimo v tako kratkem času ponavadi ni zdrava in hranljiva. Gre večinoma za predpripravljene obroke, testenine, namaze in pogrete obroke. Zato imam za vas danes okusne in zdrave falafel burgerje, ki niso pečeni na olju, ampak v pečici. Lahko jih ocvrete tudi na olju ali kokosovem maslu, kar vam bo vzelo res malo časa. Mi smo bolj navdušeni nad pečico. Priprava nam vzame le nekaj minut, pečenje pa malo dlje traja.

Čičerika je odličen vir beljakovin brez maščob in škodljivega holesterola. Celo znižuje raven holesterola ima veliko vlaknin in nizek glikemični indeks. Je odličn nadomestek za meso in super živilo za popoldan in večer, zaradi visoke vsebnosti beljakovin. Telo se namreč čez noč regenerira s pomočjo zaužitih beljakovin. Čičerika je odličen vir folne kisline in magnezija, ki ga potrebujejo nosečnice za zdrav razvoj zarodka. Za vse, ki ne jeste mlečnih izdelkov, lahko brez težav iz recepta odstranite parmezan. V receptu so še druge zdrave sestavine, kot je čebula, česen, peteršilj in začimbe.

Čičeriko lahko uporabite kuhano iz konzerve, lahko pa jo skuhate tudi sami. Zvečer se morate spomniti in jo namočiti čez noč v vodi. Naslednji dan zamenjate vodo, posolite in kuhate cca. 30 min. Pravi falafel se naredi iz surove, predhodno namočene čičerike, oblikuje v krogljice in ocvre v olju. Mi bomo delali hitro varianto burgerjev, ki bodo pečeni v pečici, zato uporabimo že kuhano čičeriko.

Sestavine:

  • 500 g čičerike
  • 2 jajci
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • parmezen (po želji)
  • peteršilj
  • sol, currygaram masala, poper (vse je po želji)
  • oljčno olje
  • krušne drobtinice

Dobro osušeno, kuhano čičeriko z vsemi naštetimi sestavinami zmešate v multipraktiku. Po želji dodajate začimbe. Lahko dodate tudi bio vegeto ali domačo vegeto in druge začimbe po okusu. Sama dodam več garam masale, ker mi je ta začimba nekaj posebnega. Gre za mešanico različnih začimb. Med glavne sodijo kardamom, cimet, kumin, klinčki, črni poper in koriander. Pri kuhanju so začimbe zelo pomembne. Hrano naredijo še posebej okusno in so močen antioksidant. V kuhinji naj bodo začimbe na dosegu roke. Tako jih boste večkrat uporabili in izboljšali okus vsakemu receptu.

Burgerje oblikujemo tako, kot smo to pred kratkim že počeli pri cvetačnih burgerjih. V roki oblikujemo manjše burgerje, ki jih na rahlo pomokamo v kurušne drobtinice in odložimo na pekač obložen s peki papirjem. Med obljikovanje so izredno krhki. Ko imamo oblikovane vse burgerje, jih prelijemo z nekaj kapljicami oljčnega olja in pečemo približno 30-35 min na 200C.

Poleg burgerjev priporočam le veliko skledo solate, rdečo peso ali pire krompir.

Dober tek iz ekspres kuhinje Njami mami.

P2230833.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s