Prvič na smučeh

DCIM100GOPROG0121510.

Iz prve roke vam lahko povem, da je veliko lažje začeti z učenjem smučanja že zelo zgodaj. Sama sem se podala na smučanje šele v višjih razredih osnovne šole, s strahom pred višino, slabimi smučmi in brez pravega učitelja. Bila je zelo slaba izkušnja, ki sem jo še nekajkrat neuspešno ponovila. K slabim smučarskim začetkom je pripomoglo še primorsko okolje v katerem nisem bila prav pogosto v stiku z belo snežno oddejo. V kolikor se je sneg le pojavil, so trajale priprave smuči, sank in primernih oblačil tako dolgo, da je sneg že skopnel. Prišlo je najstnoško obdobje bordanja oziroma bolje rečeno metanja na trtico in zadnjo plat;). Tudi to smo preživeli in končno spoznali pravega učitelja smučanja, ki je uporabil VELIKO, OGROMNO mero strpnosti (seveda je to moj možek) in me naučil smučati, kot je treba. Strah pred višino še kar ostaja in na gondoli in sedežnici večino časa mižim, vender sem se naučila smučati in mi je smučanje v veselje. Predvsem sem čakala na trenutek, ko bo končno lahko cela družina na smučeh. Po devetletnem premoru zaradi nosečnosti, dojenja, čuvanja najmlajšega člana, smo letošnjo zimo prvič vsi skupaj smučali. Oba otroka sta začela točno pri štirih letih. Poskušali smo že pri treh, ampak je bilo še prezgodaj. Pred četrtim letom otroci težko kontrolirajo hitrost in se ustavljajo. So pravi mali kaskaderji. Pri katerikoli starosti boste svoje otroke postavili na smuči, je zelo pomembno, da si otroci tega želijo, da so že opazovali ostale pri smučanju in da jim predstavite smučanje kot igro in zabavo.

Naštela vam bom nekaj nasvetov za prve dni smučanja. Nasveti so zgolj plod svojih opažanj in izkušenj našega tatkota.

  • Najbolj pomembno je, da je otrok dovolj toplo oblečen. Najhuje je smučarski dan preživeti v mrazu. Odvečna oblačila še vedno lahko slečemo.
  • Smučanje se otroku ne sme zameriti, izkušnjo s trdimi pancerji na malih nogicah je potrebno preusmeriti ali jo narediti zabavno (hodimo kot roboti, frajer si ker imaš pancerje kot tatko,…).
  • V avtomobilu se počasi oblečemo in obujemo. Med poslušanjem glasbe ali pogovorom, brez jeze. Že ta nadležni postopek priprave se lahko otroku zameri.
  • Vzamemo si čas in nam ni škoda smučarske karte. Na začetku ne bomo prav veliko smučali. Med smučanjem naredimo premor za čaj, malico, zabavo na snegu.
  • Otrok naj dobi občutek na ravnem še preden se podamo na vlečnico ali sedežnisco. Preizkuša kako se težišče nagiba naprej, nazaj.
  • Preizkuša stransko gibanje v hrib z nastavitvijo robnikov.
  • Na začetku lahko naredite nakaj spustov skupaj. Privežete ga nase, da se spušča pred vami. Vi kontrolirate hitrost. Najmlajšim je to zabavno in hkrati dobijo občutek za smuči.
  • Malo starejši otroci, ki imajo že dovolj moči v nogicah začnejo s klinastim položajem. Otrok se prime za kolena in pritiska naprej. Zadnji del smuči drži narazen. Režemo koščke pice. Njami.
  • Ko osvojimo klinasti zavoj, se otrok zna ustaviti in kontrolirati hitrost neglede na strmino.
  • Igrate se lahko tudi avijončke. Brrrm. Z iztegnjenimi rokami se izmenično dotikajo nogice. Desna roka se dotakne desne noge in obrtno. Tako se začnejo že prvi zavoji. Nagibanje potegne smučko v zavoj.

To je le nekaj nasvetov, vmes je potrebna velika mera strpnosti in dobre volje. Naj vaši otroci povežejo smučanje z igro, zabavo in veseljem. Naj si želijo čimprej spet ponoviti smučarski dan. V kolikor niste strpni, nimate moči in znanja za tovrstne podvige, raje prepustite učenje drugi osebi. Naj smučanje postane in ostane IGRA IN ZABAVA.

Lahko si ogledate kako smo se mi zabavali na smučarskem dopustu. Malo smučanja in veliko veselja. Naslednjič bo že lažje. Po smučanju smo skočili v tople bazene v Bohinjski Bistrici, da je bil dan še bolj popolen in zabaven.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s