Praznična lazanja za gurmaske užitke

Čas je primeren za posebno predjed, ki je lahko tudi glavna jed. Novoletni pazniki so priložnost, da postavimo na krožnik nekaj, kar vsebuje posebne sestavine, je hitro in enostavno za pripravo in naš dom omamno zadiši. Gostje in domači bodo ob vhodu v hišo za gotovo komentirali: “Njami, kako lepo diši”. Okusna jed vam bo vzela zelo malo časa in lahko tudi nekaj časa počaka na večne zamudnike. Vse potrebne sestavine vas lahko čakajo že prej v hladilniku in se tako izognete predpraznični gneči po trgovinah.

Kaj bomo torej pripravili za predjed? Lazanjo z jurčki, belo tartufato, pršutom, mocarelo in sirom s tartufi bomo pripravili za topla predjed, ki je lahko tudi glavna jed za vsak dan. Uporabila sem zamrznjene jurčke. Če nimate zamrznjenih jurčkov, lahko uporabite dobro namočene sušene jurčke ali sveže šampinjone (narezane zelo na tanko). Količine sestavin lahko tudi spremenite in dodate manj jurčkov in več pršuta ali obratno. Jed je lahko tudi brez mesa. Sama delam vse recepte po občutku in nikoli ne tehtam sestavin (razen za vas na blogu). Odmerjanje natančnih količin je zamudno in kuhanje ni tako zanimivo. Poskusite kuhati po občutku z okušanju in kuhanje bo postalo užitek.

Zavihajmo rokave in veselo na delo.

Recept si lahko ogledate:

 

Potrebujemo:

 • 300 g zamrznjenih jurčkov
 • 80 g bele tartufate
 • 3 stroke česna
 • 300 g testenin za lazanjo
 • 150 g pršuta
 • 100 g mozarele
 • 150 g sira s tartufi
 • po želji še nekaj oljčnega olja z belim tartufom za aromo in črnega tartufa za strganje
 • sol

Za bešamel omako potrebujete:

 • 80 g masla
 • 80 g moke
 •  800 ml polnomastnega mleka
 • ščepec soli

Na oljčnem olju prepražimo cel česen in jurčke. Ko so jurčki že zmehčani, dodamo belo tartufato, ter po želji nekaj oljčnega olja olja z belim tartufom, ki jed naredi še bolj dišečo. Ponev odstavimo in pripravimo še bešamel omako. Na nizkem ognju raztopimo maslo, hitro prepražimo moko in zmes prelijemo z mlekom. Bešamel še posolimo in ga čimprej uporabimo. V kolikor želimo bolj tekoči bešamel, dodamo še malo mleka. Višjo in ožjo ognjevarno posodo najprej premažemo z bešamel omako, postavimo plast surovih testenin, mešnico iz jurčkov in bele tartufate, nariban sir s tartufi, mocarelo in rezine pršuta. Nadaljujemo s plastjo testenin, prelijemo z bešamelom in vsemi ostalimi sestavinami. Tako nadaljujemo dokler nam ne zmanjka sestavin. Zadnja plast je sestavljena iz testenin prelitih z bešamelom in posutih s parmezanom ali drugim sirom po želji. Še nekaj kapljic oljčnega olja in gremo v pečico na 180C za 35 do 40 minut. Krožnik lahko dekorirate z naribanim tartufom ali vejico zelenja.

Ob tej priložnosi vas spomnim še na super recept za mošnjičke polnjene z jurčki, tartufi, pršuto in sirom, ki sem ga objavila že pred časom. Tu je še prav posebna krompirjeva tortila s tartufi, na katero prav gotovo še niste pozabili in je izrednega okusa in enostavna za pripravo v prazničnih dneh.

P2220186

P2220507

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s