Doma narejene družabne igre, ki so praktične za na pot

Ste med tistimi družinami, ki na dopust preselijo hišo ali vzamete le najnujnejše? Kaj pa igrače? Sodijo med prtljago ali počakajo doma?

Čeprav imamo že nekaj let največji avtomobil na tržišču, (tako je velik, da v njem celo kampiramo in na njegovem “podstrešju” spimo) pri nas ne preselimo na dopust hiše. Mi preselim na dopust garažo.;) Za vse športne aktivnosti in rekvizite je včasih v še tako velikem avtomobilu, premalo prostora. Vse ostalo so najnujneša oblačila in kozmetika. Nekaj kar na dopust nismo nikoli vzeli, so igrače. Počakajo nas doma v sobicah, ker je na dopustu veliko zanimivih dejavnosti, iger na prostem, prijateljev in novih poznanstev. Po vrnitvi domov so stare igrače spet zanimive, kot bi bile nove.

Pa vendar letos ne bomo odšli na počitnice praznih rok. Eden od razlogov je ta, da smo očitno v obdobju “igro manije”. Družabne igre so zakon tudi našemu štiriletniku, ki se ne jezi več nad vsako izgubo in že dobro razume navodila. In ker sta vedno na razpolago  vsaj dva igralca so družabne igre vse bolj pogosto na naši mizi.

Vsake počitnice so primerne za družabne igre. Smučišča se zaprejo ob 16h uri in tako ima zbrana družina poleg obiskov bazenov in drsališč na voljo dolge večere za igro. Tudi za prvomajske praznike in poletne počitnice nam pridejo prav. Zvečer se usedemo na terase, si privoščimo pijačo in se skupaj igramo. Trenutki, ko se končno nobenemu članu ne mudi v službo, šolo, trening ali na drugo dejavnost.

Z igrami, ki jih bomo letos vzeli na dopust, se bomo izognili velikim in prevelikim kartonskim embalažam v katerih so družabne igre običajno pakirane. Kako? Izdelali smo jih sami.

Prva igra se imenuje “Kača povej 3 stvari”. Na list papirja narišete kačo, ki jo razdelite na polja. V vsako polje napišeš vprašanje (naštej 3 živali, naštej 3 sadeže, zelenjavo, 3 vremenske pojave,…). Jezili se bomo, ko bomo prišli na polje “vrni se” ki nas pošlje kar nekaj polj nazaj, veselili se bomo “pojdi na” in tako preskočili nekaj vprašanj. Kdor ne pozna treh odgovorov, počaka na polju. Igra je poučna in dobra stran le-te je popolna prilagojenost vprašanj otrokovi starosti. Za igro potrebujete še več barvne gumbe na katere lahko napišete začetnico imena vsakega člana ali pa gumbke, rožice, zvezdice izdelate iz plastelina in jih posušite. Leseno kocko smo si sposodili iz druge družabne igre . Igro preprosto pospravimo v prozorno mapico.

HAHA. Se spoznamo na pijačo, tudi alkoholno;)

p2230008.jpgP2230005

Druga igra je neke vrste “križci in krožci” iz tekstila. Vrečka, ki jo izdelamo iz vrvice in tekstila je hkrati podlaga za igro in embalaža za rekvizite. Za igro potrebujete nekaj tekstila, vrvico, dvobarvne gumbe ali oblike izdelane iz plastelina. Kdor nima šivalnega stroja ali ga ne zna uporabljati lahko vrečko zlepi z lepilom za tekstil ali ročno zašije. Tudi z odprtinico v katero se ustavi vrvica ni potrebno komplicirati in si delati dodatno delo. Vrečko po končani igri preprosto zavežete z vrvico ali tekstilnim trakom. Vsi spretni v šivanju lahko take vrečke podarite za darilo.

Za tretjo igro bomo potrebovali samo nekaj papirja in pisalo. Igrali bomo neke vrste instant Activity. Na manjše koščke papirja bomo napisali predmet ali pojem, ki bi ga lahko ugotovil tudi naš najmlajši član. Ko si na vrsti izvlečeš listek in izbereš ali boš napisano besebo predstavil s pomočjo pantomime, risanja ali razlage. Peščeno uro bomo v tem primeru zamenjali s štoparico, ki jo imajo naši pametni telefoni.

Čas, ki ga ne bomo preživeli aktivno, bo tako prav gotovo pamentno in poučno izkuriščen v krogu družine in z veliko smeha. Prtljažnik in apartma pa ne bosta pokala po šivih.;) Iger, ki so ustvarjene s skupnimi močmi so še bolj zanimive in lepe.

Veselo na delo in veliko lepih trenutkov.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s