Cvetača je “superhrana”, burgerji pa “superokusni”

Bela, velika glava me je čakala že nekaj dni v hladilniku. Spet sem nabavila cvetačo, čeprav nam njen vonj in okus ne gresta ravno v slast. Ko jo vidim v košarici med zelenjavo v trgovini, me vedno zamika. Rečem si: “Mogoče bo pa tokrat drugače. Mogoče mi bo uspelo prikriti njen okus in bomo le pojedli tudi to izredno zdravo zelenjavo.”

Tako zelo je zdrava, da jo nekateri, kot je danes moderno, imenujejo “superhrana“. Njena prav posebna “supersestavina” je žveplova spojina, ki dokazano ubijaja rakave celice, upočasni rast tumorjev in ublaži vnetja v telesu. Tako kot ostale križnice uravnava krvni tlak, pospešuje delovanje ledvic, okrepi arterije in pomaga pri normalni delitvi celic. Cvetača vsebuje veliko vitamina C (nekaj se ga uniči pri kuhanju), veliko vitamina K, vitamin B6, folate, pantotensko kislino, kalij, mangan, beljakovino tiamin, magnezij, fosfor, vlaknine, riboflavin, niacin. Cvetača je dober vir holina, znanega po svoji vlogi pri razvoju možganov. Nosečnice potrebujejo zadosten vnos holina za normalen razvoj možgančkov pri zarodku. Prav tako pomaga starejšim ljudem pri ohranjanju spomina. V boju priti prostim radikalom se cvetača odlično brani z visoko vsebnostjo antioksidantov (vitamin C, beta karoten, cimetova kislina, rutin).

Vse našteto je dovolj dober razlog, da poiščemo recept, ki bo cvetači izboljšal okus in jo pripeljal na krožnike tistih, ki se je otepajo. Poskusili smo že vrsto prelivov, cimet, gratinirano v pečici. Tokrat smo jo spremenili v majhne cvetačne burgerje.

Potrebovali smo:

  • 1 večjo cvetačo
  • 3 jajca
  • 150 g parmezana
  • 100 g krušnih drobtinic
  • nekaj vejic peteršilja (po okusu)
  • 4 stroke česna (po okusu)
  • oljčno olje
  • sol in poper

Cvetačo kuhamo približno 20 minut v slani vodi. Kuhano cvetačo dobro ocedimo, pretlačimo in ji primešamo jajca, parmezan, drobtinice, nasekljan peteršilj, česen in poper po želji. Sestavine dobro premešate in po potrebu dodate dodatne drobtinice. Masa ne sme biti preveč izsušena. Z žlico zajamete maso, jo med rokami oblikujete v manjše burgerje, previdno pomakate v drobtinice z obeh strani in položite na pekač obloženim s peki papirjem. Polijete jih z oljčnim oljem in pečete v pečici na 190C cca. 30 min. Preverite, da so že nekoliko hrustljavi z mehko sredico. Ker so burgerji pri oblikovanju zelo krhki jih lahko posujete z drobtinicami kar med rokami in jih ne odlagate na krožnik.

Uporabite jih lahko kot samostojno jed s solato ali prilogo k mesu, pire krompirju, ribam.

Dober tek vam želi Njami mami.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s