Izlet na Sicilijo in najboljši lignji po sicilijansko

DSC00821.JPG

share_temporary.jpg

Med številnimi službenimi potmi, ki so nas vodile vse povsod naokrog je bila zama ena najlepših in najokusnejših prav gotovo pot na Sicilijo.

Sicilija je največji italijanski otok, ki ga loči od celine mesinska ožina in je najgosteje poseljen otok v Sredozemskem morju (5 milijonov prebivalcev). Otok obdajajo  Ionsko, Tirensko in Sredozemsko morje. Narava na Siciliji tvori čudovito sestavljenko iz hribov, planot in morja, ki s svojo čudvito barvo vabi turiste iz celega sveta. Sicilijo obdajajo neokrnjeni otočki, kjer se mešajo čudovita pokrajina, nepozaben vonj citrusov in čudoviti okusi. Obisk vulkana Etna je edinstvena izkušnja. Za vse arheološke navdušence je zanimivo odkrivanje antičnih ostankov Trinacrije (staro ime za Sicilijo).

Za gurmanskega navdušenca, kot sem jaz, so najlepši suvenirji prav gotovo recepti v  najboljših gostilnah. V pravljičnem mestecu Taormina, ki se dviga visoko nad morjem  sem zagotovo jedla najbolj okusne in najmehkejše lignje. Ne boste verjeli, ampak v gostilniški manjši vinski kleti so imeli tudi vino iz Goriških Brd. Recept sem doma skušala izluščiti iz okusov in se mu čimbolj približati. Poimenovala sem ga Lignji po sicilijansko in tako ohranila čudovit spomin na lepe in okusne trenutke.

Preprosto jed boste naredili v tridesetih minutah in tako prihranili dragoceni čas za bolj pomembne dejavnosti. Poljubno količino očiščenih lignjev narežete, primešate z drobtinicami, razporedite po pekaču in pokapljate z oljčnim oljem. Lignje pečemo 15 min na 180C. Medtem, ko se lignji pečejo, pripravimo zmes iz sesekljanega česna (količina po želji, mi  ga dodamo kar veliko), sesekljanega peteršilja in parmezana (lahko tudi drugi staran sir). Pekač hitro vzamemo iz pečice, prekrijemo s pripravljenimi sestavinami in spet pokapljamo z oljčnim oljem. Pekač postavimo v pečico še 10 min oz. toliko, da so drobtinice na lignjih zlato zapečene in sir raztopljen. Pri tem pazimo, da se česen ne zažge. Lignji ostanejo mehki, drobtinice pa hrustljave. Jed solimo šele na koncu pred servirajem, da lignji ostanejo mehki. Na krožnik dodajte zelenjavo, kapre ali pečen krompirček.

Uživajte v preprosti in okusni jedi in za nekaj časa odplavajte na jug Italije. 😉 Dober tek.

Oglej si video: Njami mami lignji

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s